joi, 1 noiembrie 2007

Lumea se misca

Pe site-ul Centrului Regional PER pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est se gaseste un rezumat extrem de interesant despre un seminar organizat intre 29 august si 1 septembrie 2007 impreuna cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României pe subiectul continutului materialului didactic auxiliar privind istoria minoritatilor nationale din Romania. Acest seminar a fost organizat pe baza Ordinului nr. 15291 din 18 iulie 2007 al Ministerului Educatiei "emis în scopul formării elevilor pentru o societate caracterizată prin diversitate culturală". Ideea din spatele ordinului este furnizarea unui material didactic complementar care sa serveasca profesorilor de istorie la predarea istoriei minoritatilor nationale din Romania in cadrul unor cursuri optionale pana la realizarea unor noi manuale de istorie care vor integra.

Rezultatul seminariului a fost determinarea formei si continutului acestui material auxiliar. Va fi o publicatie de 150 de pagini insotita de un DVD asamblate din contributiile fiecarei minoritati nationale cu un text ce va aborda urmatoarele subiecte :
  • originea şi aşezarea pe teritoriul actual al României
  • elemente identitare ale respectivei minorităţi naţionale
  • istoria respectivei minorităţi naţionale şi evoluţia relaţiilor cu celelalte comunităţi
  • percepţii reciproce în imaginarul colectiv
Textele vor trebui sa respecte mai multe criterii :
  • obiectivitatea si neutralitatea
  • nu se vor emite judecati de valoare in mod direct
  • vor avea o abordare din mai multe perspective
  • nu vor evita abordarea problemelor conflictuale sau sensibile
Ordinul ministrului prevede si formarea profesorilor de istorie. Imprimarea acestul material este prevazuta din primavara anului 2008, deci probabil va intra in curriculum-ului anului scolar 2008 - 2009.

Prima reactie, o initiativa excelenta si necesara, sentimentul ca lucrurile avanseaza, iar faptul ca vizeaza direct predarea istoriei in invatamantul preuniversitar este excelent. Downside-urile ar fi mai multe, incepand cu caracterul optional al predarii istoriei minoritatilor nationale, dar daca pe termen lung se prevede realizarea unor manuale - nu e clar daca e vorba despre rescrierea manualelor de istorie cum sunt ele astazi sau despre realizarea unor manuale "paralele" dedicate istoriei minoritatilor - c'est un moindre mal. Predarea istoriei ar putea - chiar ar trebui - fi adaptata pentru a face loc istoriei minoritatilor in programa obligatorie. Al doilea punct este condensarea tuturor minoritatilor in 150 de pagini, avand in vedere numarul de minoritati nationale recunoscute in Romania (maghiari, romi, germani, greci, turci, ucrainieni, sarbi etc.) probabil se va ajunge la 20 de pagini pe minoritate, insuficient. Dar sa spunem ca nu cantitatea conteaza ci calitatea, desi cred ca la o astfel de cantitate calitatea va fi sacrificata, se va ramane la lucruri de suprafata si generalitati care sa nu supere pe nimeni, de unde sa mai ai loc sa abordezi coerent si problemele sensibile. Intr-adevar mai exista si DVD-ul pe langa textul de 150 de pagini, dar va contine material mai degraba nestructurat si greu de digerat pentru un elev. Un ultim punct, in paranteza explicativa a "originii si asezarii pe teritoriul Romaniei" se precizeaza : "inclusiv cauzele plecării din ţara mamă, ce s-a câştigat şi ce s-a pierdut prin această plecare". Ar fi fost de ajuns "originea si asezarea", insistarea pe imigratie e o tampenie factuala in ceea ce priveste unele minoritati - cel putin cele mai mari, cum ar fi cea maghiara sau cea rroma - dar sa-i acordam creditul de tampenie coerenta cu istoriografia romana.

Pe termen lung este necesara rescrierea actualelor manuale de istorie pentru a incorpora elementul multicultural al Romaniei, dar mai este ceva vreme pana ajungem acolo. Pana atunci si in lipsa de altceva si acesta este un bun inceput. Poate e chiar inceputul bun intr-o strategie de a face pilula mai usor de digerat. Cum spuneam un paragraf mai devreme, e o initiativa excelenta - iar o parte din credit il are si semnatarul ordinului, (in)famous-ul ministru Adomnitei - a carei concretizare va fi foarte interesant de urmarit. O ideea buna nerealizata sau prost pusa in practica nu valoreaza nimic, deci let's hope for the best.