luni, 10 septembrie 2007

A fi sau a nu fi...discriminat

A discrimina = a lipsi de egalitate în drepturi; a limita în drepturi (în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni) (sursa: DEX)

Intr-unul din comentariile sale, unul din cititorii nostri mentioneaza faptul ca panoul mult discutat (cel cu Tinutul Secuiesc) a fost dat jos, ceea ce constituie discriminare in ochii sai. Intentia mea nu este sa scriu despre acest panou, oricum a fost mediatizat destul si sunt sigura ca fiecare dintre noi si-a format o parere pe aceasta tema.

Ca raspuns la comentariul sus-mentionat, am mentionat ca uneori minoritatile (dar nu numai) folosesc in mod exagerat cuvantul discriminare, tocmai in detrimentul conceptului de discriminare. Am observat ca de ceva vreme incoace am un reflex pe care nu prea mi-l pot explica: in momentul in care aud cuvantul discriminare, gandul ma duce la povestea cu baiatul care a strigat “Lupul” pana nu l-a mai crezut nimeni.

Este foarte simplu, in momentul in care nu iti convine ceva sau, si mai rau, ai avut un insucces, sa strigi: “discriminare, am fost discriminat!” drept explicatie. Mai greu este a dovedi ca acest lucru chiar s-a intamplat.

Un exemplu clar unde multi incearca sa isi explice nereusita prin “discriminare” sunt competitiile EPSO. Pentru cei neinitiati, EPSO este European Personnel Selection Office, asadar precum sugereaza si numele sau, acest birou se ocupa cu selectarea personalului pentru institutiile Uniunii Europene.

Pentru a deveni angajat permanent al unei institutii UE (deci nu agent contractual sau temporar) trebuie sa treci printr-o serie de teste: teste de preselectie, teste scrise si proba orala. Aceste concursuri dureaza chiar si 2 ani iar in general sunt mii de candidati la un asemenea concurs si doar cei mai buni reusesc.

In cadrul acestor competitii, in momentul in care esti respins la unul din teste, ai dreptul (dupa alte etape) sa scrii o plangere Mediatorului European (European Ombdusman) daca simti ca ai fost victima unei discriminari de orice fel sau ca pur si simplu concursul a fost nedrept. De asemenea poti sa te adresezi Curtii Europene de Justitie.

Mentionez aici cazul unor candidati polonezi carora Mediatorul European le-a dat dreptate: acestia s-au plans de faptul ca cetatenii vechilor tari membre ale UE (EU-15) au putut da testele EPSO in limba oficiala a tarii respective, pe cand cetatenii noilor tari membre (EU-12) sunt obligati sa aleaga intre engleza, franceza si germana.

Insa cazul care vreau sa vi-l prezint cu adevarat (pentru a reveni la “oile noastre”) este urmatorul:

In 2006 s-a publicat un concurs EPSO (AD/47/06) in mai multe domenii (administratie publica europeana, drept, audit si economie) pentru cetatenii romani. Testele de preselectie au avut loc in octombrie 2006, iar rezultatele acestora au fost trimise in decembrie (mentionez acest lucru pentru a evidentia ca urmatorul caz nu a fost prezentat doar din cauza nereusitei unui candidat).

Dupa publicarea acestui concurs, la data de 26 octombrie 2006, in fata Curtii Europene de Justitie a aparut un caz interesant. Cazul se numeste Dalnoky v. Commission, iar in plangerea depusa candidata (cetatean roman de etnie maghiara) sustine ca:

“By requiring that applicants must have a thorough knowledge of Romanian language, the notice of competition violates the applicant's rights to equal treatment and non-discrimination on the basis of ethnic origin, since Romanian citizens of Romanian mother tongue are in an unfair advantage.”

Cu alte cuvinte, competitia organizata de EPSO pentru cetatenii romani este discriminatorie pentru ca se cere cunoasterea limbii romane, ceea ce prezinta un avantaj nedrept pentru populatia majoritara din Romania.

Aici nu vreau sa imi expun parerea ci as dori sa va invit pe voi la o discutie…sunt mult mai interesata de parerile voastre. Ce ziceti? Este o plangere legitima sau nu? Are sau nu are dreptate candidata respectiva? Este sau nu discriminatorie cererea de a cunoaste limba romana in aceste circumstante? Orice parere e binevenita!