duminică, 6 mai 2007

Concurs : Cel mai bun articol de blog despre relatiile interetnice in Transilvania

Publicam si traducerea in limba romana a prezentarii concursului initiat de Sebi Buhai, cel mai bun entry de blog pe tema relatiilor interetnice din Transilvania. Este o "traducere libera" a prezentarii in limba engleza disponibila aici. Inscrierile incep maine, pe 7 Mai, si dureaza pana pe data de 7 Iunie.

Sebi Buhai, in colaborare cu Dan, Lorand si Tihi, colegii sai de pe blogul Phoenix Transylvania, lanseaza un (mic) concurs de eseuri de blog. Fondul de premii va fi substantial: toate premiile materiale castigate de de Sebi la recent incheiatul concurs Clujblogfest (concurs al blogurilor din Cluj-Napoca in cadrul caruia si Phoenix Transylvania a castigat locul 3 la categoria "Cel mai bun blog colectiv") vor fi folosite drept premii in acest nou concurs (in continuare veti gasi mai multe detalii). Deci, despre ce este vorba? Acest concurs de bloguri se va desfasura sub logo-ul Phoenix Transylvania si va recompensa cel mai bun articol de blog (sau eseu) scris pe un subiect legat de aspectele (inter)etnice din Transilvania, din orice perspectiva. Candidaturile vor putea fi depuse in perioada 7 Mai - 7 Iunie. Articolele care vor candida pot fi scrise pe perioada inscrierilor sau la o data precedenta, iar procedure de inscriere este sub forma unui comentariu lasat de preferinta la acest post sau tot printr-un comentariu pe blogul lui Sebi aici si aici. Acordarea premiilor se va face in urma evaluarii articolelor de catre un juriu format din Sebi, Lorand, Tihi si Dan. Vor fi acordate trei premii iar criteriile dupa care posturile premiate vor fi alese, vor fi expuse si argumentate de catre membrii juriului intr-un articol ce va fi publicat in 15 Iunie sau cat de repede posibil dupa aceasta data. Articolele premiate vor fi publicate pe blogul Phoenix Transylvania cu numele autorilor. In continuare sunt prezentate mai multe detalii despre concurs iar eventualele intrebari si sugestii pot fi exprimate prin comentarii la acest post.

Detalii :
 • Articolele candidate trebuie sa aiba cel mult 2000 de cuvinte dar pot fi oricat de scurte (sunt de preferat articolele scurte si concise).
 • Sunt acceptate orice subiecte legate de tema etnicitatii in Transilvania, incluzand : aspecte normative (cum ati dori sa stea lucrurile dpdv al chestiunii etnice), perspectiva istorica, perspective personale, perspective sociale/economice/politica, situatii concrete, legaturi cu alte contexte interetnice din alte parti ale lumii etc. Lista nu este exhaustiva, ganditi-va la perspectiva din care doriti sa abordati problema, probabil teme noi si originale vor iesi la suprafata!
 • Articolele pot fi scrise in limba engleza sau in limba romana, cu preferinta pentru limba engleza, dar limba in care este scris articolul nu va juca nici un rol in decizia juriului. Motivul preferintei pentru limba engleza este scopul organizatorilor de a face cunoscute textele premiate eventual si in afara tarii. Sunt acceptate si articole scrise de straini, persoane care nu sunt nascute in Romania, dar care au o cunostiinta asupra regiunii Transilvania. Acesta este si unul dintre motivele pentru care regulile concursurile sunt traduse (acum) in ambele limbi, romana si engleza.
 • Criteriile de evaluare ale articolelor de catre juriu for fi in principal : relevanta temei alese, originalitatea, creativitatea, organizarea si coerenta expunerii, stilul exprimarii si al comunicarii, folosirea limbii, folosirea si interpretarea referintelor, concluziile exprimate. Juriul (Sebi, Lorand, Tihi si Dan) isi rezerva dreptul de a consulta si alti specialisti in masura in care va considera ca e necesar. Decizia finala asupra celor trei articole premiate va fi argumentata intr-un scurt text ce va fi publicat pe Phoenix Transylvania.
 • In cazul in care doriti sa participati si nu aveti un blog, dar sau nu stiti cum sa creati unul sau nu doriti sa o faceti, il puteti contacta pe Sebi pentru gasirea unei solutii. Se va gasi o solutie pentru publicarea materialului online inainte de data limita de inscriere.
 • Acest concurs are scopul de a crea un interes in jurul temei relatiilor inter-etnice din Transilvania si in sens mai larg de a crea o atitudine civica fata de subiect. Plus va fi un test daca motivatiile concursului vor starni un interes din partea publicului.
 • In legatura cu premiile acestui concurs (oricine doreste sa contribuie la suplimentarea premiilor este binevenit sa o faca), premiul 3 va consta in premiul 3 castigat de Sebi la Clujblogfest la categoria "Cel mai informativ blog". Premiul 2 va fi unul dintre cele doua premii 2 obtinute de Sebi la categoriile "Cel mai bun blog de analiza", respectiv "Cel mai bun blog personal". Premiul 1 va fi celalalt dintre cele doua mentionate in fraza precedenta suplimentat de partea lui Sebi din premiul 3 obtinut de Phoenix Transylvania la categoria "Cel mai bun blog colectiv". Dati fiind sponsorii Clujblogfestului, premiile vor fi cu siguranta apreciate.
 • Un proiect aflat inca doar la stadiu de idee este gasirea unui loc in Cluj-Napoca unde castigatorii sa-si poata prezenta articolele in fata unei (mici dar foarte interesate) audiente. Prezentarea va fi urmata de un debate, iar cina, bauturile si (in masura posibilitatilor) cazarea, vor fi organizate de Sebi, desi deplasarea la Cluj va trebui sa o faceti prin mijloace proprii:) Data si fezabilitatea acestei intalniri vor fi stabilite ulterior impreuna cu cei trei castigatori.
 • Toata lumea este incurajata sa participe, daca doriti puteti sa faceti publicitate concursului in randurile elevilor si studentilor, si toate perspectivele asupra chestiunii inter-etnice sunt binevenite in masura in care ele pot fi discutate si argumentate de catre autori.
 • Inscriere incepe pe data de 7 Mai si se incheie pe data de 7 Iunie la ora 24 ora Romaniei (GMT+3). Sunt acceptate toate articolele publicate inainte de data te inchidere a inscrierilor. Procedura de inscriere va consta trimiterea adresei URL a articolului de blog ca si comentariu pe blogul lui Sebi la unul dintre posturile lui de aici sau aici, sau ca si comentariu la acest post de pe Phoenix Transylvania, cea de-a doua alternativa fiind preferata. Ne vom asigura sa colectam si sa publicam lista tuturor articolelor inscrise pana la data limita si probabil vom publica periodic pe perioada inscrierilor liste partiale pe masura ce primim candidaturi.
 • Toate articolele inscrise trebuie sa contina lista completa a eventualelor referinte utilizate cat si citarea acestora in text (citari care nu vor fi numarate in limita celor 2000 de cuvinte). Orice plagiat identificat va fi expus public iar articolul in cauza descalificat.
 • In cazul in care nici o candidatura nu va fi depusa sau in cazul in care juriul decide ca nici unul dintre articolele inscrise nu merita premiata, premiile vor ramane in mainile sponsorului acestui concurs, Sebi. Deci: nu lasati sa se intample asa ceva! Ganditi-va la acest concurs ca si la o contributie cu o opinie la discutiile pe care le purtam pe Phoenix Transylvania.
Succes tuturor !